Blogger Templates

31 Ağustos 2011 Çarşamba

KESKİN GÖZLÜ KARTALLAR

Binlerce metre yüksekte uçan kartallar, bu mesafeden yeryüzünü bütün detaylarıyla tarayacak gözlere sahiptir.


Kartal gözü 300 derecelik geniş bir açıyla çevresini görür, bu sırada istediği görüntüyü de 6 ila 8 misli oranında büyütebilir. Bizim gözlerimiz böyle bir büyütmeyi hiç yapamaz.

1.500 metre yükseklikten yer üzerindeki en küçük hareketi, en küçük renk farkını dahi algılayarak avını tespit eder.

Bu keskin görüşü sağlayan, kartalın retinasındaki ışığa duyarlı koni hücrelerinin sıklığıdır. Koni hücrelerine ışık geldiğinde, ışıkla reksiyona girerler ve gelen bilgiyi beyne aktarırlar.

İnsan gözündeki koni hücreleri ise, kartalınkine göre çok daha seyrektir. Aradaki b
u fark, kartalın keskin görüş gücünü oluşturur. Bu sayede kartallar avlarını çok net algılarlar.


Kartalın görüş keskinliğini avını bulabilecek şekilde belirleyen, elbette kartalın kendisi değildir.
Açıktır ki bu detaylı sistemi tasarlayan, alemlerin Rabbi olan Yüce Allah’tır.

Allah, Kendi varlığının delillerini canlılarda görebileceğimizi bir Kuran ayetinde şöyle bildirir:


Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır…
(Nahl Suresi, 66)

Kartalların gözlerinin bir başka özelliği ise üzerinde fazladan bir gözkapağı bulunmasıdır. Buna "niktitant zar" denir. Bu kapak, kartalın gözünü temizler ve korur. Kartallar yavrularını beslerken göz kapaklarını genel olarak kapalı tutarlar. Bu, yavruların yanlışlıkla ebeveynlerinin gözlerine bir zarar vermesini engellemek için alınmış bir önlemdir.

Kartalların hem yerden havalanıp uçabilecek kadar hafif olmaları, hem de avlarını yakaladıklarında rahatlıkla taşıyabilecek kadar güçlü olmaları gerekir. Bu iki özelliğin nasıl olup da bir arada bulunacağının merak ediyorsunuz, değil mi?


Bir kel kartalın 7000'den fazla tüyü vardır, ancak bu tüylerin hepsini bir araya koyduğunuzda bütün tüylerinin ağırlığı yaklaşık 500 gram tutar. Ayrıca kartalların vücutlarının daha hafif olabilmesi için kemiklerinin içi de boştur. Bu kemiklerin birçok yerinde havadan başka bir şey yoktur. Bir kel kartalın tüm iskeletinin ağırlığı 272 gramdan sadece biraz fazladır. Kısacası kartalların ağırlığı uçmak için son derece idealdir.


Buraya kadar verilen örneklerde çok açık görülen bir gerçek vardır: Tek bir kartalın bedenindeki tasarımın birkaç detayı dahi tesadüfen oluşamayacak kadar mükemmeldir. Bu da bize kartalların da tıpkı tüm diğer kuşlar ve tüm diğer canlılar gibi üstün güç sahibi Allah tarafından yaratıldıklarını açıkça ispatlar.

0 yorum: